Σαρακοστιανές
Συνταγές

Ανακαλύψτε τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές της φύσης!

Μπάμιες τηγανιτές «τεμπούρα»

Υλικά

200 γρ. ψιλές μπάμιες ΑΙΝΟΣ
1 καρότο
1 πράσο μικρό
½ κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι ΑΙΝΟΣ
1 σκελ. σκόρδο
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 κ.γ. κύμινο 
ελαιόλαδο & ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για την τεμπούρα:
100 γρ. καλαμποκάλευρο
200 γρ. αλεύρι 
300 ml νερό παγωμένο 
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
αλάτι – πιπέρι

Για το ντιπ:
3 κ.σ. ντοματοπελτέ 
3 – 4 λιαστές ντομάτες
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. κάπαρη
φρέσκο θυμάρι 
1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε την τεμπούρα, αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα αλεύρια με το baking powder, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε το νερό σιγά-σιγά μέχρι να έχουμε έναν πολύ πηχτό χυλό. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για να ξεκουραστεί, μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.

Σε ένα ταψί απλώνουμε τις μπάμιες με 1 – 2 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμό από ½ λεμόνι, αλάτι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια κόβουμε το πράσο και το καρότο σε λεπτές μακριές λωρίδες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, χυμό από ½ λεμόνι και τα ανακατεύουμε. Ψιλoκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στα λαχανικά μαζί με το κύμινο.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο έτσι ώστε να καλύπτει περίπου 5 πόντους του σκεύους. Ρίχνουμε στο μπολ με τα λαχανικά τις μπάμιες που ψήσαμε και ένα μέρος από την τεμπούρα και ανακατεύουμε. 

Μόλις ζεσταθεί το λάδι, με ένα κουτάλι ρίχνουμε στο τηγάνι μία κουταλιά από το μείγμα και αφήνουμε να πάρει χρώμα από την μια, και στη συνέχεια γυρνάμε για να αποκτήσει χρώμα και από την άλλη.
Για να ετοιμάσουμε το ντιπ ντομάτας βάζουμε στο μπλέντερ το ντοματοπελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, την κάπαρη, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάμε καλά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ στη μέση, σε ένα ξεχωριστό μπολάκι.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Δείτε περισσότερες συνταγές
Αρακάς με καλαμπόκι γιαχνί Κις Λορέν με αρακά, μανιτάρια και αγκινάρα Σπανάκι με αυγά Χταπόδι με θαλασσινά, αγκινάρες και άνηθο